Ruskamatkamme Lappiin alkoi sunnuntaina Sahalahdelta. Lähdimme ajamaan kohti pohjoista puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä. Auto oli pakattu erittäin täyteen ja Roope hyppäsi kiltisti takapenkille. Minna aloitti ajourakan ajamalla Sahalahdelta melkein Jyväskylään. Ensimmäinen pysähdys tapahtui ABC Hankasalmella. Oli oikeastaan ihan mukavakin päästä jaloittelemaan ja toisaalta, myös Roope kaipasi pissa- ja juomataukoa. Siitä matka taas jatkui Jyväskylästä pohjoiseen ja parin tunnin päästä näimme Puijon. Ja vuorossa oli pistäytyminen ABC Pitkälahdella, josta kävimme ostamassa eväsleivät matkaan mukaan. Tämän jälkeen auton nokka meni kohti Kajaania, jonne pääsimme parin tunnin ajamisen jälkeen. Kävimme siellä Prismassa ostamassa ruokaa (=makkaraa ja leipää) sillä olimme jo suhteellisen lähellä sunnuntain määränpäätämme. Sotkamoon oli noin tunnin ajomatka Kajaanista ja ette arvaakaan mitä siellä näimme! Ette uskokaan, että jossain on näitä "ufoja" vielä jäljellä:

1871889.jpg

Seitsemän jälkeen illalla saavuimme Sotkamon ja Nurmeksen alueilla sijaitsevaan Hiidenportin kansallispuistoon. Ajoimme pohjoiselle Palolammen parkkipaikalle, josta oli lyhyin matka Hiidenportin nähtävyydelle ja siitä sitten lyhyen matkaa vielä eteenpäin laavupaikalle.

1871676.jpg

Sinne pääsimme kahdeksan jälkeen illalla, kävelyä metsässä oli noin kolme kilometriä. Ja hyvin ehdimme vielä valoisaan aikaan.

1871708.jpg

Laavupaikan nimi oli Porttilammet ja se sijaitsi pienen suolammen vieressä. Ilmeisesti edempänä oli sitten vielä toinenkin lampi, ainakin nimen perusteella. Laavun lisäksi paikalta löytyi nuotiopaikka, huussi ja puuvaja. Sytytimme nuotion jotta saimme iltamakkarat paistettua.

1871747.jpg

Päätimmekin yöpyä laavussa. Tuleepaahan edes kerran elämässä koettua sellainenkin =)

1871767.jpg

Tämän retken opetuksena oli ehdottomasti se, että meillä ei todellakaan ole lähellekään hyvä kunto. Kyllä se vaan tuntui aikamoisesti, että selässä oli kymmenen kiloa lisäpainoa. Ja seuraavalla kerralla kannattaa miettiä hieman tarkemmin, että mitenkä sen rinkan pakkaa. Ettei sitten tarvitse ihan kaikkea purkaa kerralla!

1871731.jpg

Sotkamon korkeudella ilta pimenee myöhemmin kuin Pirkanmaalla. Menimme iltahämärissä nukkumaan ja Minna otti Roopen viereensä nukkumaan ettei pikkuiselle tulisi kylmä. Ramilla ja Minnalla oli muutama paita ja muutamat housut päällä sekä pipo ja kaulaliina. Okei, kyllähän se mielessä kävi, että asioita voisi tehdä helpomminkin. Ja mökitkin on keksitty...